‘Zwerm Gremlins in aantocht’

Naomi Vreeburg

04-04-2016 13:00:31

Gremlin

DARPA heeft vier vliegtuigbouwers gekozen die mogen proberen het Gremlin Project tot een goed einde te brengen.

Vorig jaar liet DARPA al weten te willen beschikken over een zwerm goedkope drones (gremlins) die worden gelanceerd vanaf een militair vliegtuig en hier vervolgens weer moeten terugkeren. En het instituut van het Amerikaanse ministerie van defensie heeft nu vier teams aangewezen die de handen uit de mouwen moeten steken om deze droom werkelijkheid te laten worden.

Afgelopen donderdag kondigde DARPA aan dat General Atomics, Lockheed Martin, Dynetics en Composite Engineering de uitverkorenen zijn. DARPA’s projectmanager Dan Patt zegt dat deze vier vliegtuigbouwers “allemaal een verschillende, innovatieve aanpak hebben”.

De Lockheed C-130 moet de drones binnenhalen.

De Lockheed C-130 moet de drones binnenhalen.

De drones die ze gaan ontwerpen, moeten in groepen richting een target gaan vliegen. Als de missie van de UAV’s eenmaal is voltooid, haalt het transportvliegtuig Lockheed C-130 Hercules ze binnen. Vervolgens worden ze klaargemaakt om binnen 24 uur hun volgende missie uit te voeren. De gremlins moeten dit 20 keer volhouden, voordat ze worden vervangen.

De vier teams gaan nu de eerste fase in. Ze zullen technieken ontwikkelen voor de lancering en het binnenhalen van de drones. Verder moeten de vliegtuigbouwers goedkope designs ontwerpen en aangeven met welke navigatiesystemen ze hun drones willen uitrusten. Het is dus echt slechts een eerste stap en het duurt nog wel even voordat we een zwerm gremlins door de lucht zien gaan.

Bronnen: EngadgetPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws