Groenlands ijs smelt door hitte van onderen

KIJK-redactie

13-08-2013 13:00:55

Groenland

Het smelten van de ijskap van Groenland gebeurt niet alleen onder invloed van het klimaat. Er komt namelijk ook hitte van onderen.

Smeltwater van Groenland draagt sterk bij aan de stijging van de zeespiegel. Zo’n 227 gigaton ijs komt per jaar in de oceaan terecht. Duitse onderzoekers hebben het smelten beter in kaart gebracht. Ze concludeerden in Nature Geoscience dat een belangrijke oorzaak hitte vanuit de aardkorst is.

De aardkorst en het bovenste gedeelte van de aardmantel vormen samen de zogenoemde lithosfeer. Tot nu toe was het effect van de lithosfeer op de ijskap te simpel meegenomen in berekeningen. Het blijkt namelijk dat de laag, die normaal zo’n 80 kilometer dik is, onder Groenland op sommige stukken wel 10 kilometer dunner is.

0,7 millimeter per jaar

Variaties in de dikte van de lithosfeer bleken goed overeen te komen met variaties in de temperatuur van de ijskappen. De onderzoekers maakten een model voor 3 miljoen jaar en zagen dat dat klopte met metingen in boorgaten. In sommige van die gaten was het ijs in de basis van de ijskap aan het smelten; op precies die plekken was de lithosfeer dunner.

De onderzoekers kunnen niet verklaren waarom de lithosfeer onder Groenland zo dun is. Met de dikte gaat echter wel rekening worden gehouden in nieuwe modellen van de ijskap, die zorgt voor een zeespiegelstijging van zo’n 0,7 millimeter per jaar.

Bronnen: Nature Geoscience, Helmholtz Association of German Research Centres via Phys.org

Beeld: Jensbn/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws