Grootste bommen VS krijgen upgrade

André Kesseler

11-05-2013 13:00:59

Amerika verbetert de bunker-buster-bommen die diep in de aardkorst kunnen doordringen om daar, bijvoorbeeld, Iraanse bunkers te vernietigen.

Massive Ordnance Penetrators (MOP) of GBU-57 ‘Bunker Busters’ zijn de zwaarste conventionele (niet-nucleaire) bommen in het Amerikaanse arsenaal. Hoewel het Pentagon altijd heeft ontkend dat ze specifiek zijn bedoeld om in geval van nood de Iraanse atoombomproductie plat te kunnen gooien, lijkt dat wel degelijk de drijvende kracht achter de ontwikkeling ervan.

724949523_Massive_Ordnance_Penetrator

Bovendien vormen ze een diplomatiek wapen. In The Wall Street Journal geven niet bij naam genoemde Amerikaanse regeringsmedewerkers aan dat MOP een belangrijk middel is om Israël gerust te stellen. Als de VS Teheran er niet via diplomatieke weg van kunnen weerhouden om kernbommen te produceren, dan kan dat altijd nog op hardhandige wijze worden voorkomen.

Hieronder een filmpje over de oude versie van de Massive Ordnance Penetrator:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar er waren schijnbaar twijfels over de effectiviteit van de dik 15.000 kilo zware GBU-57’s. En dus werden er nieuwe ontstekers en een nieuw geleidingssysteem voor ontwikkeld. Alles om ervoor te zorgen dat de MOPs nog nauwkeuriger worden en tot de diepste Iraanse bunkers door kunnen dringen.

Fordow

Onder dit complex in de buurt van de Iraanse plaats Qom zouden diepe bunkers zitten waar uranium wordt verrijkt en aan de ontwikkeling van atoombommen wordt gewerkt.

Het Pentagon gaf al 330 miljoen dollar uit om twintig bunker busters te ontwikkelen en te bouwen. De upgrade van de wapens kostte naar verluidt nog eens ruim 80 miljoen dollar.

Bron: The Wall Street Journal

Beeld: Boeing, Google Earth, US Air ForcePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws