Grootste straalmotor ter wereld getest

Naomi Vreeburg

20-04-2016 13:00:44

De grootste commerciële straalmotor van dit moment, ondergaat de eerste grondtesten in Ohio.

’s Werelds grootste straalmotor is bedoeld voor de Boeing 777X-serie die op dit moment nog in ontwikkeling is. Het prototype van die enorme straalmotor werd in de fabriek van motorenbouwer General Electric (GE) in de plaats Peebles voor het eerst getest.

De GE9X straalmotor heeft een middellijn van maar liefst 3,35 meter. GE Aviation visualiseert dit als volgt. “Shaquille O’Neill zou er met Kobe Bryant (beide voormalig basketbalspelers) op zijn schouders tussen passen.” Dat zou er ongeveer zo uitzien:

grootste straalmotor

GE9X – die een stuwkracht van 445.000 Newton genereert – heeft aan de voorkant uit 16 turbinebladen die bakken lucht naar binnen zuigen. Door gebruik te maken van het materiaal CMC (voluit: ceramic matrix composites) is het gewicht van de straalmotor binnen de perken gebleven. Ook kan hij door dit hittebestendige materiaal temperaturen van 1315 graden Celsius aan.

In 2017 zullen de officiële instanties testen of de straalmotor aan alle regels en technische veiligheidseisen voldoet. In 2018 wordt de GE9X naar verwachting gecertificeerd, waarna hij onder de Boeing 777X mag worden gehangen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: Gizmodo, Gizmag

Beeld: GE AviationPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes