Grote plannen voor bierkrattenbrug in Delft

KIJK-redactie

11 July 2011 09:00

Bierkratbrug Delft

In Delft wordt er hard gewerkt aan een groots bouwproject. Studenten Civiele Techniek willen een brug neerzetten die alleen bestaat uit bierkratjes.

De studenten van het Gezelschap “Practische Studie” proberen het wereldrecord voor de grootste overspanning van een bierkrattenbrug naar hun stad te halen. De brug zal volgens de plannen een afstand van liefst 16 meter overspannen, waarvoor zo’n 14.000 kratten nodig zijn. Naar eigen zeggen worden er bierkratten gebruikt vanwege “de constructieve mogelijkheden van het kratje en de ervaring met het bouwen die in de afgelopen jaren is opgedaan”.

Het project wordt professioneel benaderd: al een jaar lang zijn de studenten met hulp van docenten aan het nadenken over het ontwerp van de overspanning. Vanwege de onbetrouwbare stabiliteit van de bierkratjes spelen er verschillende problemen die moeten worden opgelost voordat de brug kan worden gebouwd. Ten behoeve van de stabiliteit van de brug is er bijvoorbeeld op sommige plekken in de constructie meer gewicht gewenst en moeten de poten erg goed worden gefundeerd.

Nieuw is het idee niet. Een eerste krattenbrug werd in Delft al in 2004 gebouwd en had een overspanning van 7,4 meter. Sindsdien strijden studenten uit Twente, Eindhoven en Delft al jaren onderling om het wereldrecord. Het record voor de grootste overspanning is in Eindhoven blijven steken op 12,6 meter.

Als alles volgens plan verloopt, zal de brug van 6 tot 12 oktober op de Markt in Delft verrijzen. Met de actie willen de studenten aandacht vragen voor Stichting De Brug. Met het opgehaalde geld kunnen bruggen in Cambodja worden gebouwd. Echte bruggen, welteverstaan.


Meer Nieuws