Filmpje: welke helikopter vervangt de oudere generatie?

Naomi Vreeburg

29-09-2016 11:00:02

helikopter US Army

Welke vliegtuigbouwer mag de nieuwe helikopters van het Amerikaanse leger maken? Bekijk het filmpje om de kanshebbers te zien. 

De vloot helikopters van het Amerikaanse leger – de AH-64 Apache, UH-60 Blackhawk en CH-47 – is inmiddels verouderd. De helikopters zijn allemaal 30 jaar of ouder. En daarom is het Joint Multi Role (JMR) programma op poten gezet, waarin wordt gezocht naar ontwerpen om de oude vloot te vervangen. Te beginnen met de medium helikopters. Dit nieuwe filmpje zet de kanshebbers op een rijtje:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bell Helicopter versus Boeing

De grootste vliegtuigbouwers die meedingen om de helikopters met maatje medium te vervangen, zijn – niet geheel verrassend – Bell Helicopter en Boeing. In het filmpje zie je dat Bell Helicopter zijn V-280 Valor in de strijd gooit. Dit is een tiltrotor, en kruising tussen een Blackhawk en een V-22 Osprey.

Sikorsky en Boeing hebben de handen ineengeslagen om een ontwerp te maken: de SB-1 Defiant. Dit toestel heeft twee rotors boven elkaar die in tegengestelde richting draaien en een duwpropeller. De eerste tests met deze helikopter en het toestel van Bell Helicopter zullen worden uitgevoerd in 2017.

Betere sturing

Maar niet altijd gaan de grootste bedrijven er met de klus vandoor. Ook het kleinere AVX Aircraft doet zijn best om de aandacht van het Amerikaanse leger te trekken. De vliegtuigbouwer heeft een ontwerp gemaakt (bovenste foto) dat lijkt op de SB-1 Defiant, maar naast twee rotors is uitgerust met een paar omkapselde propellers voor betere sturing en voortstuwing.

Moge de beste winnen!

Bron: Shephard Media, Popular Mechanics

Beeld: AVX AircraftPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar