Herstart LHC ‘back on track’

kijkmagazine

01 April 2015 11:00

Tests in de LHC naar aanleiding van de kortsluiting van vorige week

Het probleem met deeltjesversneller LHC is verholpen – met een flinke stroomstoot.

De herstart van de LHC is vertraagd door een kortsluiting, veroorzaakt door een snippertje metaal dat in de machine was beland, zo werd vorige week bekend. Gisteren meldde CERN dat het dit snippertje heeft weten te desintegreren. De organisatie achter de LHC bereikte dit door enkele milliseconden lang een stroom van 400 ampère door het betreffende circuit te jagen.

Het snippertje bevond zich in een van de diodes, die zijn verbonden aan de supergeleidende magneten die de deeltjes in hun baan door de versneller houden. Deze diodes maken deel uit van een systeem dat de LHC moet beschermen tegen ongelukken. Mocht een van de supergeleidende magneten ineens ‘gewoon’ geleidend worden, dan sturen deze diodes de stroom naar een parallel circuit.

Komend weekend

Momenteel is men druk bezig allerlei tests uit te voeren op het betreffende deel van de LHC. Als die zijn voltooid, kunnen er – ietsje later dan gepland – voor het eerst weer deeltjes door de versneller worden gestuurd. Dit zou al binnen enkele dagen het geval kunnen zijn; het wetenschappelijk tijdschrift Nature heeft het op zijn nieuwssite over komend weekend.

Overigens betekent dat niet dat we meteen nieuwe ontdekkingen mogen wachten. Sowieso zal het nog wel tot juni duren voordat de deeltjesbundels met elkaar in botsing worden gebracht. Daarna volgt nog een periode waarin het vooral draait om het goed testen en leren kennen van de new and improved LHC, die met een bijna twee keer zo hoge energie als eerder deeltjes op elkaar laat botsen. Lees hier meer over deze upgrade!

Nieuw deeltje?

Als het echte onderzoek eenmaal van start is gegaan, zal onder andere de zoektocht naar meer tekenen van het Z’-deeltje worden voortgezet. Wat voor deeltje dit precies is, lees je in ons interview met deeltjesfysicus Marcel Merk, Nikhef-programmaleider voor het betreffende LHC-experiment.

Bronnen: CERN, Nature News

Beeld: Maximilien Brice/CERN


Meer Nieuws