Het beste wetenschapsnieuws van deze week

KIJK-redactie

09 February 2024 15:00

In deze rubriek tipt de redactie elke week wat de beste of interessantste artikelen op de website waren. Deze keer: een brandveiligere batterij, een kernfusierecord, en vliegende reptielen boven Schotland.

Brandveiligere batterij kan dodelijke batterijbranden voorkomen

lithium-ion-batterij in scooter ontploft en brand op straat
Beeld: Fire Department, City of New York.

De beste batterijen van het moment zijn lithium-ion-accu’s. Maar die hebben ook een flink nadeel: heel af en toe klappen ze nogal heftig uit elkaar en vliegen ze in de fik. Het gros van de tijd zijn ze volkomen veilig. Maar er zijn er tegenwoordig zoveel om ons heen – denk aan smartphones, laptops, kruimeldieven, drones, e-bikes en elektrische auto’s – dat het soms toch fout gaat. In 2022 waren er in New York bijvoorbeeld meer dan 200 batterijbranden.

Chinese onderzoekers denken een oplossing te hebben en beschrijven in vakblad Nature Sustainability een lithium-ion-batterij die zijn eigen vuur dooft.

Lees meer

Vijf vragen over het Europese kernfusierecord

Binnenkant van Joint European Torus,een experimentele reactor voor kernfusie.

Kranten en sites wereldwijd spreken over een ‘record’ binnen de kernfusie. Wat is er precies gebeurd? En brengt dit resultaat energiecentrales die op fusie draaien echt dichterbij?

Lees het hier

Deze pterosauriërs vlogen rond in Schotland

© NHM & WITTON 2021

Zo’n 160 miljoen jaar geleden zweefde een gevleugeld reptiel hoog boven een gebied dat nu het Schotse Isle of Skye is. Het dier was zo groot als een zeearend en vloog boven een subtropische lagune, waar het met zijn lange, getande snuit vissen uit het water schepte. Iets verderop liepen enorme dinosauriërs langs de oever van de lagune.

Om een of andere reden stierf het reptiel, waarna zijn karkas al snel wegzakte in het slib op de bodem van de lagune. Recent gaf de door woeste golven geteisterde kust van Skye eindelijk het fossiel van de pterosaurus prijs.

De vondst vormt het bewijs dat pterosauriërs van het zogenoemde Darwinoptera-geslacht eerder het wereldwijde luchtruim veroverden dan gedacht. Zo schrijft een team van paleontologen van onder meer het National History Museum in het Journal of Vertebrate Paleontology.

Lees meer

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Nieuws