Het beste wetenschapsnieuws van deze week

KIJK-redactie

24 May 2024 15:00

Messier 78 gefotografeerd door Euclid, bijgesneden.

In deze rubriek tipt de redactie elke week wat de beste of interessantste artikelen op de website waren. Deze keer: anticonceptiepil voor mannen dichterbij, stilstaand licht, en nieuwe beelden van Euclid.

Anticonceptiepil voor mannen: deze pil werkt al bij muizen

anticonceptiepil voor mannen
Beeld: iStock/Getty Images.

De pil, de pleister, de ring, de prikpil, het spiraaltje, het staafje – voor een vrouw die niet zwanger wil worden, zijn er allerlei opties. Maar de langverwachte mannenpil is er nog steeds niet. Een nieuwe ontdekking van Amerikaanse onderzoekers kan daar misschien verandering in brengen.

Bij muizen werkt het al

Wetenschappers laten licht stilstaan in kristal

licht

Licht reist altijd met de lichtsnelheid, hoor je weleens – maar dat klopt niet. Licht beweegt bijvoorbeeld langzamer door water en nóg trager door glas. Nu is een team van onderzoeksinstituut AMOLF en de TU Delft, geleid door natuurkundige Ewold Verhagen, er zelfs in geslaagd licht helemáál stil te laten staan in een dun laagje kristal.

Lees meer

Nieuwste beelden van Euclid overtreffen alle verwachtingen

Messier 78 gefotografeerd door Euclid, bijgesneden.
Beeld: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi.

In slechts 24 uur legde de Europese Euclid-ruimtetelescoop ruim 16 miljoen objecten vast. Dat leverde vijf schitterende afbeeldingen op.

Bekijk ze allemaal

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws