Hoe gaan we onze cadeau gekregen planeet noemen?

Laurien Onderwater

21-08-2019 10:53:43

exoplaneet

Tot en met eind september krijgen alle Nederlanders de kans een naam voor te dragen voor de ster en exoplaneet die we van de Internationale Astronomische Unie (IAU) hebben gekregen.

De IAU, de organisatie die zich onder meer bezighoudt met de naamgeving van astronomische objecten, viert dit jaar zijn honderdste verjaardag. En wie jarig is, trakteert. Daarom heeft onder meer Nederland een ster met exoplaneet gekregen. Maar ‘onze’ hemellichamen – die respectievelijk nu nog HAT-P-6 en HAT-P-6-b heten – hebben nog een naam nodig. Om die reden is de campagne Exoplaneet zoekt naam gestart.

Lees ook:

Regels

Ster HAT-6-P, een geelwitte dwergster, staat op een afstand van circa 650 lichtjaar van de aarde en bevindt zich in het sterrenbeeld Andromeda. Exoplaneet HAT-6-P-b is een zogeheten hete Jupiter: een planeet met een massa vergelijkbaar met of zwaarder dan Jupiter die in een kleine cirkel om zijn ster draait – een ‘jaar’ duurt daar slechts enkele aarddagen. Bijzonder aan de planeet is dat hij in tegengestelde richting om HAT-6-P draait.

De Nederlandse zoektocht naar een naam voor exoplaneet en de ster waar hij omheen draait, is vandaag van start gegaan. Hierbij krijgen alle Nederlanders de kans een naam voor te dragen. Natuurlijk leent niet elke naam zich hiervoor en dus hebben we ons aan een aantal regels te houden. Zo moeten de twee namen goed zijn uit te spreken, mogen ze uiteraard niet beledigend zijn en niet identiek of te veel gelijkend aan al bestaande namen van hemellichamen. De hele lijst met regels vind je hier.

Voorbeelden van namen die níet mogen, zijn dan Feyenoord, Nestlé (commercieel van aard) en Fikkie, maar ook de namen Einstein en Hawking mogen niet worden voorgedragen. Dat komt doordat de genieën minder dan een eeuw geleden zijn overleden en die sluit de IAU ook uit. Christiaan Huygens en Antoni van Leeuwenhoek mogen dus wel.

Competitie

De Nederlandse zoektocht naar namen voor de ster en zijn exoplaneet bestaat uit twee rondes. Tot 30 september kan iedereen een voordracht doen. Vervolgens selecteert een Nationaal Comité van astronomen en andere experts uit alle voordrachten vijf setjes namen. Hierop kan heel Nederland in de tweede ronde stemmen  De namen met de meeste stemmen worden aangemeld bij de IAU.

De resultaten van de wereldwijde verkiezingen worden bekendgemaakt in december 2019. De gekozen namen worden vanaf dat moment parallel aan de bestaande wetenschappelijke namen gebruikt.

Suggesties

Een veelgehoorde suggestie is Rembrandt, die precies 350 jaar geleden overleed, en Nachtwacht. Na een vragenrondje op de redactie te hebben gedaan, komen wij met de volgende geniale naamsuggestie voor het duo: Planety McPlanetface en Starry McStarface.

Via dit formulier kun je je naamvoorstel doorgeven.

Bron: Astronomie

Beeld: Artistieke impressie door Livia Pietrow

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws