Hoe (on)gezond is sojadrank?

kijkmagazine

13-08-2013 11:00:41

Melk

Veel mensen met koemelkallergie drinken ‘sojamelk’. Is dat wel gezond? 

Sojadrank, de naam zegt het al, is een drank gemaakt van sojabonen. Het wordt vaak sojamelk genoemd, maar het is een plantaardig product dat niets met melk te maken heeft. In westerse landen wordt deze drank vooral gedronken door kinderen met een koemelkallergie.

Er gaan veel verhalen rond over de gezondheidseffecten ervan. Vooral de zogenaamde fyto-oestrogenen (natuurlijke stoffen die lijken op het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen) staan daarbij in de spotlight. Zij zouden helpen tegen opvliegers, beschermen tegen kanker en de botten sterk houden. Maar mannen zouden er ook onvruchtbaar van worden.

Van die claims, positief en negatief, blijft echter weinig over na verschillende wetenschappelijke studies. Zoals Martijn Katan in zijn column op BNR radio (10 januari 2011) zei: “Uiteindelijk lijkt het wel los te lopen; die fyto-oestrogenen uit soja doen eigenlijk niets.”

Vooralsnog lijkt sojadrank dus een prima alternatief voor koemelk. Het bevat zelfs minder verzadigde vetten, en zou cholesterolverlagend werken. “Maar je moet er geen wonderen van verwachten”, aldus Katan.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!

Beeld: Zsuzsanna KilianPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar