Hoe werkt een hardloop-app?

KIJK-redactie

27 October 2014 11:00

Joggers houden vaak hun mobieltje bij de hand om te zien hoeveel calorieën ze hebben verbrand. Maar hoe berekent een hardloop-app dit? 

Runkeeper, Runtastic of Looptijden.nl: allemaal handige apps voor hardlopers. Stop je smartphone in je zak en als je zwetend thuiskomt zie je niet alleen hoe snel, hoe ver en waar precies je hebt gerend, maar weet je ook hoeveel Snickers je eraf hebt getraind. Dat laatste valt meestal tegen, maar toch leuk om te weten.

Deze apps, en trouwens ook die voor andere sporters zoals wielrenners, berekenen je calorieverbruik aan de hand van afstand, snelheid en hoogteverschillen (alle drie te achterhalen via GPS), de soort activiteit en je lichaamsgewicht. Daarbij relateren ze jouw inspanning aan die van ijk-sporters van verschillend gewicht die ooit zijn onderzocht.

Zij liepen bijvoorbeeld hard op een lopende band met een ademmasker op hun hoofd. Zo konden onderzoekers precies meten hoeveel zuurstof ze gebruikten en hoeveel koolstofdioxide ze bij een bepaalde snelheid produceerden. Daaruit valt te berekenen hoeveel calorieën ze verbrandden. Met wat rekenkundige foefjes berekent jouw app vervolgens op basis van jouw data hoeveel calorieën jij dan ongeveer zult hebben verbrand.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Tekst: Diana de Veld


Meer Nieuws