Hoe werkt proeven precies?

KIJK-redactie

19-08-2019 10:59:48

proeven tong

“Op je tong zitten verschillende smaakpapillen voor de diverse smaken”, schrijft John Simons. “Waarom smaakt zuur dan minder zuur als je er zoet aan toevoegt, zoals bij cola?”

We vragen het aan Elbrich Postma, onderzoeker bij het Reuk- en smaakcentrum in Ede. “Het klopt dat er verschillende smaakreceptoren voor zoet en zuur zijn, die ook elk hun eigen route hebben naar de hersenen”, zegt ze. “Maar daar komen die routes in hetzelfde hersengebied terecht en kan er wel degelijk interactie zijn.”

Met andere woorden: de waargenomen intensiteit van de smaak kan veranderen als er meerdere smaken tegelijk worden aangeboden. “Vaak gaat het om mixture suppression: de intensiteit van smaken neemt af als je ze samen proeft”, vertelt Postma. “Waardoor dat komt, weten we niet precies. Je ziet het bij zuur en zoet, zoals bij de cola die John noemt, maar bijvoorbeeld ook bij bitter en zoet. Koffie met een schepje suiker erin smaakt iets minder bitter.”

Versterkend effect

Soms kunnen verschillende smaken elkaar ook versterken. “Dat zie je alleen bij lage tot gemiddeld intense smaken, want bij een hoge intensiteit is er eigenlijk altijd een verzwakkend effect”, merkt Postma op. “Maar bij een minder hoge intensiteit zal bijvoorbeeld een bittere smaak een zure smaak versterken.” Ook hier is niet duidelijk hoe dat komt. “We doen wel onderzoek naar de interactie tussen smaken, bijvoorbeeld door mensen in een MRI-scanner te plaatsen en hun hersenen in beeld te brengen terwijl ze verschillende smaken proeven. Maar dat onderzoek is nog in een beginstadium.” Voorlopig kunnen we dus lekker blijven twisten over smaak.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 1/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Diana de Veld

Beeld: MAHDIABBASINV/CC BY SA 4.0

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer KIJK antwoordt