‘Hoeveel geld zou jij overhebben voor het heelal?’

kijkmagazine

06 April 2010 16:00

Astronoom Neil deGrasse Tyson krijgt de vraag voorgelegd wat hij vindt van het huidige ruimtevaartprogramma van de VS. Met de flair van een Amerikaanse dominee geeft hij antwoord.

De focus op low Earth orbit (160-2000 kilometer boven het aardoppervlak) omschrijft Tyson in het bovenstaande filmpje als ‘to boldly go where hundreds have gone before’. Oftewel: daarmee is de NASA bepaald niet zo grensverleggend bezig als ooit de bedoeling was.

Wat betreft het in de koelkast zetten van de maanplannen en het vrijblijvende karakter van een toekomstige Marsmissie, vindt de sterrenkundige het vooral jammer dat de jeugd op die manier niet meer geënthousiasmeerd wordt voor wetenschap en techniek. Daar speelt met name de NASA een belangrijke rol in, stelt Tyson, en wat hem betreft wordt die functie van de ruimtevaartorganisatie een stuk minder sterk zonder duidelijke plannen voor bemande ruimtevaart.

“De krachtigste organisatie die zich bezighoudt met de dromen van onze natie krijgt momenteel te weinig geld om te doen wat hij moet doen, en dat is die dromen waarmaken”, besluit Tyson zijn betoog dramatisch, met zijn vinger in de camera prikkend. Om daarna nog even te benadrukken dat de NASA wat hem betreft zijn land helemaal niet zoveel geld kost: “Een halve cent per dollar. Hoeveel geld zou jij over hebben voor het heelal?”

Neil deGrasse Tyson is overigens ook te volgen op Twitter. Net als de KIJK-redactie, maar dat terzijde.


Meer Filmpjes