Hoeveel van mijn lichaam is nog origineel?

kijkmagazine

19-07-2012 09:00:10

Menselijke tanden

Dat onze huid zo ongeveer verandert waar we bij staan, is geen nieuws. Maar zijn er ook lichaamsdelen die nooit vernieuwen?

Welke delen van het lichaam van een, laten we zeggen, vijftig jaar oude man, zijn nog origineel? Dat zijn er verrassend weinig. Er zijn eigenlijk maar drie kandidaten die in aanmerking komen: de zenuwcellen in de hersenen, de ooglenzen, en het glazuur op het volwassen gebit. Dit zijn lichaamsdelen die niet, of bijna niet, in staat zijn om zich te vernieuwen. De 50-jarige man loopt dus al vijftig jaar rond met dezelfde zenuwcellen en dezelfde ooglenzen, terwijl het glazuur op zijn gebit toch al gauw een jaartje of vijfendertig oud is.

Daarnaast bestaat er nog een lichaamsdeel dat niet meer verandert na de ontwikkeling in de baarmoeder: de eicellen. Ook die blijven een heel (vrouwen)leven hetzelfde.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijk.nl!

Beeld: David Shankbone/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?