Hologram brengt echte 3D stapje dichterbij

André Kesseler

07 November 2010 13:00

Wetenschappers hebben een belangrijke stap gezet in de richting van ‘3D-tv zonder brilletje’.

33 jaar geleden zat het idee al in de eerste Star Wars-film: Prinses Leia roept Luke Skywalker te hulp met een hologram van zichzelf. Dat trucje hebben Nasser Peyghambarian en zijn team van de Universiteit van Arizona nu in het echt uitgevoerd.

Ze slaagden erin met behulp van zestien camera’s een hologram te maken dat elke 2 seconden wordt ververst. Dat hologram hangt niet, zoals dat van Prinses Leia, in de ruimte, maar wordt in een schermpje van 10 bij 10 centimeter geprojecteerd. Het schermpje is van een plastic dat de brekingsindex van intens licht tijdelijk verandert. De holografische pixels (‘hogels’) worden geschreven met een laser die elke seconde 50 pulsen van 6 nanoseconde levert. Vandaar dat elk nieuw beeld 2 seconden op zich laat wachten.

Het hologram wordt zichtbaar door het scherm met een LED-lamp te verlichten. Dat licht wordt door de hogels zo gebroken en afgebogen dat het net lijkt alsof je naar een bewegend 3D-plaatje zit te kijken.

Een refresh rate van 2 seconden klinkt nog niet erg joepiedepoepie, maar er zit wel degelijk schot in de zaak. De eerste versie van dit systeem werd namelijk twee jaar geleden voor het eerst getoond, en toen zat de verversingtijd nog op een minuutje of vier.

Volgens Peyghambarian kan dit de eerste stap zijn in de richting van echte 3D-tv. Maar het zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen zorgen dat chirurgen over de hele wereld virtueel een operatie kunnen bijwonen. Zo’n systeem zou dan geen zestien, maar bijvoorbeeld honderd camera’s gebruiken voor een ongekend gedetailleerd beeld waar je in 360 graden omheen kunt lopen. Maar daarvoor moet de snelheid omhoog van één beeld per 2 seconden naar 30 beelden per seconde. En wat andere kleuren erbij zou ook erg prettig zijn.

Hieronder een filmpje uit 2008 van een CNN-uitzending met een soort hologram: virtual presence. Het was een beetje nep, want Jessica Yellin staat niet als hologram in de studio, maar haar 3D-beeld werd in de opname gemonteerd. Presentator Wolf Blitzer zat dus gewoon naar een lege plek te kijken.

Bronnen: The Independent


Meer Nieuws