Drie homeopathie-argumenten

KIJK-redactie

15 March 2018 10:59

homeopathie

Nutteloos, misleidend en soms zelfs gevaarlijk: zo omschrijven critici de alternatieve geneeswijze homeopathie. Terwijl de druk toeneemt om het maar helemaal af te schaffen, blijft homeopathie onder gebruikers ongekend populair. En deze argumenten worden opvallend vaak gebruikt om anderen te overtuigen dat homeopathie werkt.

1) “Maar het werkt ook bij kleine kinderen”

Homeopathie zou geen placebo-effect zijn, want zelfs baby’s voelen zich er beter door, vinden voorstanders. Dat is onzin, want ouders die verwachten dat een homeopathisch middel werkt, ervaren wél een placebo en kalmeren daardoor hun kindje.

2) “Zelfs dieren knappen op van homeopathie”

Voor dit argument gelden dezelfde problemen. Een baasje of boer kan het dier geruststellen, en bovendien gaan veel klachten vanzelf over. Homeopathie is populair in de biologische veeteelt, waar het voorrang krijgt boven reguliere behandelingen. Dat is gevaarlijk als de dieren echt ziek zijn.

3) “Homeopathie is net als een vaccin en daarom werkt het”

Niet waar. Vaccinaties bevatten aantoonbare hoeveelheden virusdeeltjes en geven het afweersysteem houvast om nieuwe infecties te bevechten, terwijl homeopathische middelen slechts water bevatten en niks met het afweersysteem doen.

Dit is een kader uit het artikel ‘Onverdunde misleiding’ te vinden in KIJK 4/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 maart tot en met 18 april.

Tekst: Ronald Veldhuizen

Meer informatie:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Artikelen