Robotje sleept vliegtuig van paar duizend kilo

Laurien Onderwater

2019-05-27 12:59:49

HyQReal robot

De Italiaanse HyQReal mag dan een lullig, klein ding lijken, de robot heeft heel wat kracht in zich, laat dit filmpje zien.

Hij meet slechts 1,33 meter, is 90 centimeter hoog en weegt zo’n 130 kilogram. Geen reusachtige robot dus, maar de vierpotige HyQReal – ontwikkeld door ingenieurs van het Istituto Italiano di Tecnologia – is wel beresterk. En dat liet de robot onlangs even zien toen het op de luchthaven van Genua een vliegtuig voortrok.

Lees ook:

Potige vierpoter

HyQReal is uitgerust met een 48 volt-batterij die vier elektromotoren van stroom voorziet die op hun beurt vier hydraulische pompen aandrijven. De robot – die overigens een beetje op Boston Dynamics’ SpotMini lijkt – heeft ook twee computers aan boord die hem helpen navigeren. Verder wordt de bot beschermd door een rolkooi van aluminium en een ‘huid’ die bestaat uit een mix van Kevlar, glas en plastic. Zijn poten zijn van rubber, zodat HyQReal een betere tractie heeft.

HyQReal. © ITT

Toch is in onderstaand filmpje te zien dat de robot in het begin moeite heeft het vliegtuig voor te trekken. Maar uiteindelijk lukt het de Italiaanse bot om de ene poot na de andere te zetten en de vliegmachine enkele meters te slepen.

HyQReal sleepte een Piaggio P180 Avanti, een klein passagiersvliegtuig dat ruim 14 meter lang is, een spanwijdte van 14 meter heeft en 3400 kilo weegt. Een hele prestatie dus van de vierpotige robot!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoe gaaf bovenstaande stunt er ook uitziet, HyQReal is niet ontworpen om vliegtuigen van een paar ton te slepen. De actie werd alleen uitgevoerd om de potentie van de robot te showen. Wat HyQReal dan wel gaat doen? Mensen helpen in rampscenario’s. De robot kan zijn trekvermogen namelijk goed gebruiken om bijvoorbeeld grote stukken puin uit ingestorte gebouwen te halen.

Bronnen: Istituto Italiano di Tecnologia via EurekAlert!, New Atlas

Beeld: ITT

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde