Investering groene energie in 2014 gestegen

Naomi Vreeburg

12-01-2015 09:00:11

Voor het eerst in drie jaar is er wereldwijd weer meer geld gestoken in duurzame energie.  

2014 was een goed jaar voor groene energie, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Wereldwijd werd er 16 procent meer geïnvesteerd in duurzame energie dan in 2013. Vooral China en de Verenigde Staten hebben hieraan bijgedragen, terwijl het erop lijkt dat Europa het laat afweten.

262 miljard euro

Bijna 268 miljard euro werd er in 2011 geïnvesteerd in duurzame energie, een echte piek. Maar hierna ging het bergafwaarts. Twee jaar geleden werd er ‘slechts’ 226 miljard euro vrijgemaakt om de natuur te ontzien van fossiele brandstoffen. Maar voor het eerst in drie jaar tijd was er in 2014 een stijging te zien. Bijna 262 miljard euro werd er in groene energie gestoken.

Vooral zonne-energie deed het goed met een stijging van 25 procent, gevolgd door windenergie waar wereldwijd 11 procent meer geld in werd gestopt. Ook in elektrische auto’s werd met 10 procent meer geïnvesteerd. Of we volgend jaar weer meer geld zullen uitgeven aan elektrisch vervoer is de grote vraag. In 2014 zijn de benzineprijzen namelijk verlaagd, volgens onderzoekers ongunstig voor duurzame energie.

Windpark Gemini 

China heeft de grootste bijdrage aan de stijging geleverd. Dit land investeerde 76 miljard meer in 2014 – een stijging van 32 procent. Japan gaf 12 procent meer geld uit aan groene energie en de Verenigde Staten 8 procent. In Australië is er een forse daling van 35 procent.

Europa gaf slechts 1 procent meer geld aan duurzaamheid uit. Dit terwijl Frankrijk een flinke stijging onderging door de investering in Europa’s grootste zonnecentrale die in Cestas komt te staan. Hoe ons kikkerlandje het ervan af heeft gebracht? Niet slecht. Ook Nederland heeft meer geïnvesteerd in duurzaamheid. Dit komt vooral door de bouw van windpark Gemini dat 3,2 miljard euro kostte – zoveel was er nog nooit geïnvesteerd op het gebied van duurzame energie. Alleen waterkrachtcentrales vormen een uitzondering.

Bronnen: BNEF, The GuardianPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis