iPad-game verbetert honkbalprestaties

KIJK-redactie

19-02-2014 09:00:55

Honkbalspelers kunnen voortaan maar beter hun iPad meenemen naar de training. Patronenspelletjes op het apparaat kunnen het verschil maken tussen winnen en verliezen tijdens een wedstrijd.

Met 25 minuten per dag oefenen op de iPad of computer en dat vier dagen per week, twee maanden lang, kunnen we onze hersenen trainen om beter te zien, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Californië te Riverside, gepubliceerd in Current Biology. Dit is van groot belang voor honkbalspelers, die een klein balletje moet volgen dat over en weer raast over een gigantisch honkbalveld.

Visuele patronen

Honkbalspelers van de universiteit speelden op de iPad een spel waarbij ze patronen moesten herkennen waarop de visuele cortex van hun brein het best reageert. Tijdens het spel werden de patronen steeds slechter zichtbaar, waardoor hun ogen steeds meer op de proef werden gesteld. Het doel van het spel was om de hersenen te trainen om beter te reageren op de input van het oog.

Na twee maanden gaven de spelers aan dat ze de bal beter zagen, maar ook dat het gemakkelijker werd om dingen verder weg te zien. Bovendien konden ze minder contrasterende objecten na de twee maanden makkelijker onderscheiden. Daarbij werden hun ogen veel minder snel moe.

Staar

De onderzoekers gaan aan de hand van deze succesvolle resultaten nu hun onderzoek uitbreiden. Zo gaan ze bijvoorbeeld aan de slag met soortgelijke tests op mensen met een verminderd gezichtsvermogen als gevolg van staar. Het begrijpen van de regels van de plasticiteit van het brein opent volgens de onderzoekers namelijk grote mogelijkheden voor verbetering van gezondheid en welzijn.

Bronnen: Current Biology, Cell Press via EurekAlert!

Beeld: SecondPrint Productions/CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws