IPCC pleit voor minder vlees- en zuivelconsumptie

KIJK-redactie

31 maart 2014 12:00

Volgens onderzoekers moeten we minder vlees en zuivel eten om de opwarming van de aarde te beperken. Vooral rundvlees en lam dragen bij aan de klimaatverandering.

De Verenigde Naties hebben afgesproken dat de opwarming van de aarde niet meer dan 2°C mag bedragen. De uitstoot van broeikasgassen door de landbouwsector vormt een bedreiging voor die doelstelling, aldus het rapport dat het IPCC op maandag 31 maart presenteert.

De meeste broeikasgassen worden uitgestoten in de transportsector. Nieuw onderzoek laat echter zien dat het elimineren van de emissies in die sector, niet voldoende zou zijn om onder de VN-limiet te blijven.

Uitstoot van distikstofmonoxide verdubbeld in 2070

In 2070 zullen er meer mensen op de aarde zijn. De verwachting is bovendien dat er tegen die tijd meer vlees en zuivel zal worden geconsumeerd. De uitstoot van broeikasgassen door de productie van vlees en zuivel dreigt dan ook steeds hoger te worden. Als er niets verandert, kan de uitstoot van distikstofmonoxide uit weilanden en vee in 2070 zijn verdubbeld. Dat zou het vrijwel onmogelijk maken om aan de doelstelling van de Verenigde Naties te voldoen.

De uitstoot van broeikasgassen in de landbouwsector kan worden verminderd door efficiëntere productiemethoden te ontwikkelen en technologische veranderingen door te voeren. De vermindering van de klimaatvervuiling door zulke maatregelen is echter beperkt. Om de klimaatverandering beperkt te houden moeten we daarom allemaal minder zuivel en vlees eten, zeggen de onderzoekers.

Grootste boosdoeners zijn rund en lam

De grootste boosdoeners zijn rund- en lamsvlees. Schattingen voorspellen dat dit vlees in 2050 de oorzaak zal zijn van de helft van de broeikasgassen in de landbouwsector, terwijl het slecht bijdraagt aan 3% van de calorie-inname van mensen. Kaas en andere zuivelproducten zorgen volgens de voorspellingen voor ongeveer een kwart van de klimaatvervuiling.

Bronnen: Climate Change, Chalmers University of Technology via EurekAlert!



De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."








Meer Nieuws