Is een politiemissie in Afghanistan wel zo’n goed idee?

André Kesseler

23 April 2010 10:00

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor het sturen van Nederlandse instructeurs die Afghaanse politieagenten gaan opleiden. Maar of dat een goed idee is…

Een artikel dat onlangs in het Amerikaanse blad Newsweek verscheen, is weinig hoopgevend. Een paar voorbeelden.

Amerika heeft sinds 2002 maar liefst 6 miljard dollar gestoken in de opbouw van een Afghaanse politiemacht. Daarvoor werden wapens gekocht, politieacademies opgericht en 1,7 miljard ging naar het particuliere DynCor dat alles zou regelen. Het lijkt weggegooid geld.

Van de 170.000 Afghaanse politiemensen die DynCor in de afgelopen acht jaar heeft opgeleid, zijn er maar 30.000 gebleven. Ze werden lokaal gerekruteerd, kregen een wapen en werden zonder vorm van training op patrouille gestuurd. De meeste ‘politietactieken’ leerden ze tijdens het werk, en tegelijkertijd pikten ze ook een heleboel nare gewoontes op. Na acht jaar kan slechts 12 procent zelfstandig zijn werk doen.

Volgens politiecommandant Saleh Mohammed zijn veel van de wapens en munitie waar de Taliban over kan beschikken (waaronder raketwerpers en granaten) afkomstig van corrupte politieagenten. Die zetten zelfs vuurgevechten in scene om op die manier de munitie te kunnen verantwoorden die ze aan de Taliban hebben verkocht of gegeven. Niemand kan nagaan hoeveel er tijdens zo’n ‘schietpartij’ werkelijk is verschoten.

AfganPolice2

Ongeveer 15 procent gebruikt drugs, voornamelijk hasj. Slechts een paar weten hoe je een tandenborstel gebruikt of een auto bestuurt en 90 procent is analfabeet. Nadat DynCor net buiten Jalalabad een nieuwe academie had geopend, bleek de riolering na een paar maanden ernstig verstopt. Toen de boel werd losgegraven, bleken de pijpen vol te zitten met ronde, gladde stenen. Die worden door Afghaanse plattelanders gebruikt om hun billen mee af te vegen. Dat alles zorgde ervoor dat DynCor de opleiding uitbreidde met een twee dagen durende training in persoonlijk hygiëne.

Nadat het Amerikaanse leger de Taliban uit de stad Marja had verdreven, vertelde de lokale bevolking wat de grootste angst was. De terugkeer van de Afghaanse Nationale Politie.

Verder zijn er sinds januari 2007 meer dan 2000 agenten tijdens hun werk omgekomen; ruim twee keer zoveel als bij het Afghaanse leger. Volgens de Amerikanen vallen de meeste doden in het verkeer of als gevolg van ongelukken met vuurwapens.

Kortom: het ziet er niet naar uit dat de Afghaanse politie in juli volgend jaar, als de Amerikanen aan de eerste fase van de terugtrekking beginnen, klaar zullen zijn om de orde in het land te handhaven. De vraag is of een paar goedwillende Nederlandse instructeurs daar veel aan kunnen veranderen.

Bronnen: Newsweek

Beeld: US Army


Meer Nieuws