Israël onthult robot-marineschip Seagull

Laurien Onderwater

10-02-2016 09:00:54

Seagull

Het Israëlisch bedrijf Elbit heeft een onbemand vaartuig voor Anti-Submarine Warfare-missies gebouwd.

Elbit, een defensiebedrijf in Israël, heeft maandag een prototype onthuld van het robot-marineschip Seagull. De voornaamste missie van het robotschip bestaat uit zeemijnen neutraliseren, maar de Seagull kan ook andere zogenoemde Anti-Submarine Warfare-missies uitvoeren, waaronder havenbescherming en verdediging van pijpleidingen en energieplatforms.

Roboot

De ‘roboot’ is gebouwd om wateroppervlakken af te speuren en onderwater operaties uit te voeren. Zeemijnen worden met een sonar gedetecteerd en geïdentificeerd, om vervolgens onschadelijk te worden gemaakt. Volgens Elbit is het veel te gevaarlijk om dergelijke operaties door mensen te laten verrichten.

Onderstaand filmpje toont de Seagull die de sonar in zee laat zakken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het 12 meter lange marineschip kan snelheden bereiken van bijna 60 kilometer per uur en heeft een laadvermogen van 2,5 ton. Twee robot-marineschepen kunnen tegelijkertijd worden bestuurd door één controlesysteem dat zich aan wal of op een moederschip bevindt. Samen kunnen twee Seagulls een missie uitvoeren die vergelijkbaar is met de missie van een zwaar bemand fregat van circa 200 miljoen euro.

Kosten

Tot nu toe heeft Elbit nog maar één opererend prototype dat onlangs is getest door de marine van Israël. Hoeveel geld dit technologische snufje heeft gekost, wil het bedrijf niet zeggen. Wel laat Elbit weten dat het robotschip de investering waard is geweest en dat potentiële klanten zich al hebben aangediend.

Bronnen: Elbit Systems, Popular Science, Defense News

Beeld: Elbit Systems – ISTARPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes