Israël rust verkeersvliegtuigen uit met lasers

André Kesseler

04-03-2014 16:00:37

Dat er binnenkort lasers in vliegtuigen worden geplaatst, is op zich niet nieuw. Maar dan gaat het over militaire toestellen. Israël staat op het punt om commerciële vliegtuigen met zulke systemen uit te rusten.

Het lasersysteem heet MUSIC (Multi-Spectral Infrared Countermeasure) en is bedoeld om toestellen te beschermen tegen luchtdoelraketten, de zogenoemde Man-portable Surface-to-Air Missile Systems (MANPADS).

De ontwikkeling van het afweersysteem, gebouwd door het bedrijf Elbit Systems, kwam in een stroomversnelling na een aanslag die in 2002 in Kenia plaatsvond. Toen namen terroristen in de buurt van het vliegveld van Mombasa een Israëlisch vliegtuig met 250 passagiers onder vuur.

De twee projectielen misten het toestel, maar het incident was voor de de toenmalige premier Ariel Sharon ernstig genoeg om druk achter de ontwikkeling van het afweersysteem te zetten. Onenigheid tussen de verschillende fabrikanten zorgde er vervolgens voor dat het toch nog meer dan tien jaar duurde voordat het systeem er kwam.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar nu is het dan zo ver. MUSIC gaat de inkomende raketten niet uit de lucht schieten, maar richt een laser op de hittezoekende kop in de raket. Die raakt daardoor uit koers en komt dan op veilige afstand tot ontploffing.

El Al-vliegtuigen worden als eerste met het 700.000 dollar kostende systeem uitgerust. Maar volgens Elbit Systems zijn er ook al contracten afgesloten met andere luchtvaartmaatschappijen.

Bronnen: Elbit SystemsWired

Beeld: Elbit SystemsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar