Israël werkt aan slimme tank

André Kesseler

2018-07-26 08:59:55

Israël tank

De Israëli’s zetten met hun Merkava MK4 een nieuwe stap en maken de tank kunstmatig intelligent.

Sinds de eerste wereldoorlog hebben tanks een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Betere richtmiddelen, een enorm schootsbereik, nachtzichtsystemen, en allerlei nieuwe bepantseringen maakten de tank tot een geducht wapensysteem. De Israelische Merkava heeft, sinds-ie in 1978 in gebruik werd genomen, al die ontwikkelingen ook doorgemaakt. Maar de Mark 4 Barak, de versie die in 2020 operationeel inzetbaar moet zijn, wordt voor het eerst slim.

Lees ook:Britten bouwen eigen stealth-fighter

Kunstmatige intelligentie

De kunstmatige intelligentie (KI) aan boord gaat namelijk alle routineklussen van de bemanning overnemen. Daardoor worden allerlei taken niet alleen dertig procent sneller uitgevoerd, maar gaat ook het richten op en het onder vuur nemen van tegenstanders veel sneller.

Bovendien heeft de bemanning dan de handen vrij voor andere taken; zoals het nemen van belangrijke tactische beslissingen. Het systeem kan de verzamelde (doel-)gegevens overigens ook delen met andere tanks in de buurt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een ander systeem waar het Israëlische leger aan werkt, is een virual reality-helm die gekoppeld is aan de sensoren rondom de tank. Met dat Iron Vision-systeem krijgen de bemanningsleden een onbelemmerd zicht van 360 graden rondom de tank. Dat alles moet de slagkracht van de tank flink gaan vergroten.

Bronnen: IDF / New Atlas

Beeld IDF

De KIJK 50 jaar-special ligt nu in de winkel met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad. Wil je deze editie liever bestellen? Dat kan ook in onze webshop.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde