Flinterdunne nano-nachtzichtkijker op komst

André Kesseler

03-12-2012 16:00:21

Onderzoekers van de Israëlische Ben-Gurion-universiteit hebben 6,5 miljoen dollar gekregen om betere night vision goggles te ontwikkelen.

Bestaande nachtzichtsystemen, die ook door Nederlandse soldaten worden gebruikt, zijn vrij zwaar. Er zijn nou eenmaal elektronica en batterijen nodig om het kleine beetje licht, bijvoorbeeld van maan of sterren, te versterken en er een bruikbaar beeld van te maken.

Wetenschappers van de Israëlische universiteit pakken het anders aan. Ze willen met nanotechnologie een flinterdunne nachtkijker van een paar duizendste millimeter dik creëren die je vrij eenvoudig op bijvoorbeeld een bestaande bril zou kunnen aanbrengen.

Nanodeeltjes

De nano-nachtzichtkijker bestaat uit verschillende laagjes waarin nanodeeltjes zitten die infrarood licht absorberen en met behulp van organic light emitting diodes (OLEDs) omzetten in licht dat de gebruiker kan zien. Met die laag heb je volgens wetenschapper Gabby Sarusi ’s nachts, terwijl je nauwelijks een hand voor ogen ziet, net zoveel zicht als bij het licht van de volle maan.

De ‘nano-kijker’ is niet alleen veel lichter dan bestaande systemen, maar ook vele malen goedkoper. Sarusi: “Je hebt het dan over een paar honderd dollar en niet zoals bij de huidige nachtkijkers over een paar duizend dollar. “

Bron: Ben-Gurion University

Beeld: US ArmyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar