Is it a bird, is it a plane…?

André Kesseler

29-11-2013 13:00:39

Komende maand levert een bedrijf uit Florida een nieuwe generatie auv’s aan het Amerikaanse leger. Onbemande vliegtuigjes die er niet uitzien als onbemande vliegtuigjes.

Het bedrijf heet Prioria Robotics en het werkt al een paar jaar aan de Maveric. De met een draaibare camera uitgeruste mini-uav is gemaakt van composietmaterialen, kan een hoogte bereiken van bijna 8 kilometer, en een topsnelheid van iets meer dan 100 kilometer per uur.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Het apparaatje van 1,2 kilo is binnen vijf minuten klaar om uit een buis te worden gelanceerd. De batterij is goed voor een uurtje vliegen en is binnen 30 seconden te vervangen voor een vol exemplaar. Maar wat de Maveric bij uitstek geschikt maakt voor de ‘sectie stiekem’ van leger en politie is dat, als hij eenmaal op een hoogte van meer dan 100 meter is, je de elektromotor niet meer hoort en het toestel enorm veel op een vogel lijkt.

Maveric-01

Eerder dit jaar sloot het Amerikaanse US Army’s Rapid Equipping Force een contract af voor 36 Maverics. Kosten bij elkaar 4,5 miljoen dollar (3,3 miljoen euro).

Bronnen: Wired / Prioria Robotics

Beeld: Prioria RoboticsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar