Filmpje: jachtgeweer is hackbaar

Naomi Vreeburg

31-07-2015 09:00:21

Een getrouwd stel heeft laten zien dat de geweren van TrackingPoint makkelijk door een hacker zijn aan te passen, met nare gevolgen.

In 2013 kon je op onze website al lezen dat het bedrijf TrackingPoint zelfrichtende jachtgeweren op de markt bracht. Het wapen zou van een amateur een pro kunnen maken met behulp van een Linux-computer. Maar Michael Auger en zijn vrouw Runa Sandvik hebben nu laten zien dat de sniper rifles van het bedrijf heel gemakkelijk zijn te hacken en dit kan gevaarlijk uitpakken.

Het geweer beschikt, naast technologieën om het doel zo makkelijk mogelijk te kunnen raken, over een draadloos netwerk om een filmpje van het genomen schot te versturen naar een laptop. En via deze Wi-Fi-verbinding is het Auger en Sandvik gelukt om binnen te dringen in de software van de sniper en via deze weg het systeem aan te passen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zo zijn ze erin geslaagd om de sniper zijn doel te laten missen (wat je kunt zien op het filmpje hierboven), de Linux-computer onbruikbaar te maken en te voorkomen dat het geweer een kogel eruit jast. Een van de weinige dingen die de hackers niet voor elkaar kunnen krijgen, is het zomaar laten afvuren van kogels. We noemen dit dan maar het goede nieuws.

John McHale, oprichter van TrackingPoint, heeft aan Wired laten weten graag samen te werken met Sandvik en Auger om het probleem op te lossen, maar wil nog wel even benadrukken dat het onwaarschijnlijk is dat de snipers worden gehackt, omdat er in de meeste jachtgebieden geen Wi-Fi-verbinding tot stand kan komen. Volgens het echtpaar kunnen hackers de geweren echter al lang van tevoren aanpassen, wanneer de eigenaren wél toegang hebben tot Wi-Fi. Ook wanneer deze verbinding is verbroken, hebben de cybercriminelen nog altijd de touwtjes in handen.

Benieuwd hoe je hackers zelf buiten de deur kunt houden? Gijs van den Broek legde het uit op KIJK Live!. Ook hebben we er een coververhaal van KIJK aan gewijd.

Bron: WiredPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes