James Webb-ruimtetelescoop (bijna) klaar voor actie

Karlijn Klei

29-08-2019 12:59:37

Vreugde bij de NASA. Na jaren zwoegen kondigde de ruimtevaartorganisatie aan dat Hubble’s opvolger, de James Webb Space Telescope, eindelijk in elkaar zit.

Tal aan vertragingen en enorme budgetoverschrijdingen hebben de ontwikkeling van de James Webb Space Telescope (JWST), de opvolger van de Hubble-ruimtetelescoop, uitgerekt en uitgerekt. De lancering moest eigenlijk al in 2014 plaatsvinden, maar werd al gauw verschoven naar 2018, bijna geschrapt, en weer teruggebracht naar 2015. Dat bleek toch te ambitieus en dus werd de lancering wéér uitgesteld; naar 2018, toen 2019 en staat nu voor 2021 in de planning.

Een aantal hobbelige jaren en vele miljarden Amerikaanse dollars verder heeft de NASA eindelijk weer goed nieuws: de ruimtetelescoop aller ruimtetelescopen zit eindelijk helemaal in elkaar. Ziet er goed uit!

Lees ook:

Toptelescoop

De opvolger van de Hubble-ruimtetelescoop wordt de krachtigste en meest complexe ruimtetelescoop to date. Eenmaal in de ruimte moet de optische infraroodtelescoop de kosmos nog beter in kaart brengen; van planeten en hun manen in ons zonnestelsel, tot oeroude stelsels op bijna onvoorstelbare afstanden.

Bijna in elkaar! Klik om te vergroten. © NASA/Chris Gunn

Maar zo ver is het nog niet. Afgelopen week zette het NASA-team de tot twee teruggebrachte helften van de complexe telescoop in elkaar. Met een hijskraan hing het team de ene helft – de telescoop met instrumenten en de spiegel – boven het zonneschild en het ruimtescheepje. Héél voorzichtig, zodat alle onderdelen perfect in elkaar zouden klikken, werd de telescoop neergelaten. En klaar! De mechanische onderdelen zaten in elkaar.

Test 1, 2, 3

Met die mijlpaal achter de rug, is het nu tijd om ook alles op elektrisch vlak met elkaar te verbinden. Dan is het testen geblazen. Want hoewel de losse onderdelen al uitvoerig uitgeprobeerd zijn, is het natuurlijk ook zaak dat het complete vaartuig zijn werk kan doen.

Artist impression van de James Webb-ruimtetelescoop in volle werking. © Northrup Grumman en Hubble ESA/Flickr

Het eerste punt op de planning is het zonneschild dat het waardevolle instrument moet beschermen tegen de brandende infraroodstraling in de ruimte. Als alles goed gaat, zal de James Webb-ruimtetelescoop in maart 2021 eindelijk opstijgen. Duimen dat we die deadline gaan halen.

Bron: NASA

Beeld: NASA/Chris Gunn

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!

 Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's