Jane Austen schreef rommeliger dan gedacht

kijkmagazine

27 October 2010 10:00

De Britse auteur Jane Austen, bekend van boeken als Emma en Pride and prejudice, wordt gezien als een perfect stilist. Ten onrechte, zo blijkt uit haar oorspronkelijke manuscripten.

Dat constateert Kathryn Sutherland van de Universiteit van Oxford, die een verzameling van 1100 handgeschreven Jane Austen-pagina’s bestudeerde. Deze pagina’s werden afgelopen maandag publiek toegankelijk gemaakt via de website Jane Austen’s Fiction Manuscripts Digital Edition.

“Algemeen wordt aangenomen dat Austen een perfect stilist was”, zegt Sutherland. Maar uit de manuscripten blijkt dat de precisie waar de schrijfster om geroemd wordt in haar eigen teksten afwezig is. “Er zijn vlekken, doorgestreepte woorden, rommeligheid… Ook gebruikt ze een niet-grammaticale manier van formuleren. Ze brak de meeste regels voor goed Engels schrijven.”

Hoe het dan toch kan dat met name de latere boeken van Austen zo netjes zijn geschreven? Dat lijkt te danken aan ene William Gifford. In brieven tussen hem en Austens uitgever, John Murray II, hebben de twee mannen het namelijk over Austens slordigheden en de manier waarop Gifford daar als redacteur iets aan zou gaan doen.

Overigens betekent dat niet dat Sutherland Austen voortaan een prutser vindt. “De manuscripten laten zien dat Austen een innovatieve, experimentele schrijfster was die continu nieuwe dingen probeerde”, zegt de professor Engels. “Ook blijkt ze nóg beter te zijn in het opschrijven van gesprekken dan de geredigeerde stijl van haar gepubliceerde romans laat zien.”

Zie ook: Stofje in urine vernoemd naar Mr. Darcy.

Bronnen: Oxford University via PhysOrg.com

Beeld: Jane Austen’s Fiction Manuscripts Digital Edition


Meer Nieuws