Japanse luchtmacht op jacht naar ruimtepuin

kijkmagazine

05 August 2014 13:00

Vanaf 2019 wil Japan een deel van zijn luchtmacht inzetten om ruimtepuin op te sporen en satellieten hiertegen te beschermen.

Rond de aarde is de afgelopen halve eeuw een ware vuilnisbelt ontstaan. Van uitgebrande rakettrappen tot talloze kleine splinters: allerhande afval beschrijft een baan rond de aarde – en kan satellieten of zelfs het ISS beschadigen. Japan heeft daarom besloten om over vijf jaar personeel van zijn Air Self-Defence Force in te zetten om zich tegen dit probleem te wapenen. Dat meldt althans een niet nader genoemde “bron die nauw betrokken is bij het overleg tussen de VS en Japan”.

Beide landen maken zich ernstig zorgen over ruimtepuin sinds 2007, toen China een eigen satelliet aan gruzelementen schoot. Niet zo’n handige actie, want hierdoor ontstonden er meer dan 2300 nieuwe stukjes ruimtepuin met het formaat van een golfbal of groter en maar liefst 150.000 kleinere deeltjes.

Eerder stelde de VS daarom voor dat Japan zijn radarsysteem voor het opsporen van raketten zou inzetten om ruimtepuin te tracken. Het Japanse ministerie van Defensie vond echter dat dit te zeer ten koste zou gaan van het opmerken van eventuele vijandelijke raketten. Het alternatieve plan is nu dat luchtmachtpersoneel aan de slag gaat met radars en telescopen van het Japan Space Forum.

Bronnen: Japan Times, South China Morning Post, AFP via Phys.org


Meer Nieuws