Japanse zeppelin maakt semi-virtuele aanwezigheid mogelijk

André Kesseler

15 May 2011 13:00

Je kunt niet op twee plekken tegelijk zijn. Of toch wel? In Japan is een telepresence-systeem ontwikkeld dat dit mogelijk maakt.

Telepresence kan het in de toekomst bijvoorbeeld mogelijk maken om vanuit Amsterdam een presentatie te geven in Los Angeles. Of een vergadering in bij te wonen in Kuala Lumpur terwijl je in je achtertuin zit. En dan niet alleen via een beeldscherm op een vaste plek, maar als een driedimensionale weergave van jezelf die zich over een podium of door een vergaderzaal kan bewegen.

De techniek staat nog in de kinderschoenen, maar Tobita Hiroaki en zijn collega’s van Sony Computer Science Laboratories in Tokyo hebben weer een stapje gezet. Op de Conference on Human Factors in Computing Systems presenteerden ze onlangs een met helium gevulde kleine zeppelin, met aan de voorkant een beeldscherm en camera. De zeppelin is op afstand te besturen en zo kan iemand zich ‘semi-virtueel’ door een ruimte begeven en met verschillende mensen praten.

Nou maar hopen dat de techniek niet te ver doorslaat. Krijgen we straks kantoren waar alleen nog maar zeppelins in rondzweven…

Bron: New Scientist


Meer Nieuws