Jimmy Hoffa eindelijk gevonden?

André Kesseler

19-06-2013 16:00:55

Eén van de beroemdste verdwijningen ter wereld is die van Jimmy Hoffa. De FBI heeft schijnbaar een nieuwe tip gekregen, want na 38 jaar wordt er opnieuw naar het lichaam van de vakbondsman gezocht.

Over het lot van Jimmy R. Hoffa (de R staat voor riddle, raadsel dus) zijn al heel wat boeken en films verschenen. En in KIJK wijdden we ooit een aflevering van Complot! (de populairste én meest omstreden rubriek in ons blad) aan de verdwijning van de Amerikaan. Dat artikel begon zo:

‘De man was woest. Hij had al een kwartier als één of andere voetveeg voor het Machus Red Fox-restaurant staan wachten en dat pikte hij niet, van niemand. Hij was tenslotte nog steeds een invloedrijke figuur. Hij draaide zich om en beende op zijn zwarte Gucci-bordeelsluipers naar de dichtstbijzijnde telefoon om zijn vrouw te bellen. Het werd het laatste telefoontje dat Jimmy R. Hoffa ooit zou plegen. Op die zonnige dag in juli 1975 verdween de voormalige vakbondsleider zonder een spoor achter te laten. Een van zijn bekendste uitspraken was: “Hoffa can take care of Hoffa.” Dat bleek tegen te vallen.’

Jimmy R. Hoffa

Hoffa was als vakbondsman nogal omstreden en zou niet vies zijn van een omkopinkje hier en een geweldpleginkje daar. Geen wonder dus dat er nogal wat mensen op de verdachtenlijst staan. De FBI heeft de afgelopen jaren honderden tips nagetrokken en bij wijze van spreken half Amerika op z’n kop gezet om het lichaam te vinden. De complottheorieën liepen uiteen van ‘Hoffa is helemaal niet dood en woont op de Bahama’s’ tot ‘hij is in opdracht van de toenmalige president Nixon vermoord en het lijk is gedumpt in Lake Erie, Lake St Claire, Lake Huron of begraven onder de endzone van het Giants-stadion in New Jersey’.

De nieuwste tip komt van de inmiddels 85-jarige Anthony Zerilli, vroeger een hooggeplaatst lid van de Detroitse maffia. Volgens de advocaat van Zerilli is de FBI al zeven of acht maanden met de man in gesprek en zouden de agenten er inmiddels 100 procent van zijn overtuigd dat hij de waarheid spreekt.

Volgens de maffioso is Hoffa in 1975 voor het restaurant opgepakt en, nadat hij was vastgebonden, met een auto naar Oakland Township in Michigan gebracht, een gebied op 30 kilometer afstand van het restaurant waar Hoffa het laatst werd gezien. Daar is hij, zo beweert Zerilli, met een schep doodgeslagen en begraven onder een betonplaat.

Gisteren werd al begonnen met de zoektocht op een 33 tot 40 vierkante meter groot terrein in Oakland County. Het onderzoek is vandaag voortgezet, maar tot nu toe zonder resultaat. Een paar uur geleden liet de politie weten dat het “nog een paar dagen kan duren”.

Bronnen: Chicago TribuneDiscovery News

Beeld: Oakland County Police

UPDATE: De FBI heeft te kennen gegeven dat de graafwerkzaamheden worden gestopt. Er zijn volgens een woordvoerder geen aanwijzingen gevonden dat Jimmy Hoffa daar begraven ligt. Het wachten is op de volgende ‘gouden’ tip.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar