Joystick nieuw wapen tegen alcoholverslaving

kijkmagazine

03 March 2011 16:00

Nederlands onderzoek laat zien dat alcoholisten van hun verslaving af kunnen komen door met een joystick beelden van alcoholische drankjes uit te zoomen.

Het idee is simpel. Je zet een zware drinker met een joystick in de hand achter een beeldscherm. Als hij de stick naar zich toetrekt, wordt er ingezoomd en wordt het beeld als het ware ‘benaderd’. Duwt hij de joystick van zich af, dan wordt het beeld uitgezoomd en juist ‘ontweken’. Van nature zal een alcoholist beelden van alcoholische versnaperingen sneller naar zich toe trekken dan beelden van frisdrank, maar door te oefenen kan hij leren de alcoholische versnapering juist uit te zoomen en dus te ontwijken.

Deze methode, Cognitive-Bias Modification genoemd, is ontwikkeld door een team van onderzoekers onder leiding van experimenteel psycholoog Reinout Wiers. Hun onderzoek laat zien dat oefenen op het beeldscherm ook zijn vruchten afwerpt in het echte leven. Bij een vergelijking tussen verslaafden die de nieuwe methode volgden naast de standaardtherapie en mensen die alleen de standaardtherapie kregen, bleek na een jaar dat 54 procent van de eerste groep nog nuchter was, tegen 41 procent in de laatste groep.

Dat is wellicht geen gigantisch verschil, maar wel een belangrijke stap in het onderzoek naar alcoholverslaving. De meeste therapieën richten zich namelijk vooral op de redenen en strategieën om niet te drinken. Maar de meeste alcoholisten die een whiskey aangeboden krijgen, zullen niet denken aan die redenen of strategieën, maar impulsief het drankje aanpakken. Wiers legt dan ook uit dat “deze methode vooral bij die mensen hét verschil kan maken tussen wel of niet succesvol kunnen stoppen met drinken.”

Bronnen: Association for Psychological Science via EurekAlert!










Meer Nieuws