Kan een neutrino door een zwart gat heen vliegen?

KIJK-redactie

20 May 2019 10:59

“Neutrino’s gaan door lichtjaren aan lood”, mailt Simon de Joode uit Oostzaan. “Gaan ze dan ook door een zwart gat?”

De vraag doet een beetje denken aan twee superhelden die het tegen elkaar opnemen: Neutrinoman, die overal ongehinderd doorheen kan vliegen, en Zwartgatman, die iedereen vastgrijpt die in zijn buurt komt en vervolgens nooit meer loslaat. Wie van de twee zou er winnen in de blockbuster Neutrinoman vs. Zwartgatman? Helaas voor eventuele geïnteresseerde scriptschrijvers ligt het slot van die film op voorhand vast: Zwartgatman zegeviert, zonder enige twijfel.

Toegegeven, in zijn algemeenheid laten neutrino’s zich door weinig tegenhouden. Mensen, planeten, sterren of de onvoorstelbaar dikke plak lood uit de mail van Simon de Joode: deze vederlichte deeltjes schieten er in de regel dwars doorheen. Een zwart gat is echter een geval apart. Dat moet je niet zien als ‘net zoiets als een ster, maar dan heel compact’. Was dat het geval geweest, dan zou je je nog kunnen voorstellen dat een neutrino er met wat geluk doorheen vliegt. In plaats daarvan is een zwart gat een gebied waar de ruimte zelf door toedoen van de zwaartekracht zo sterk is gekromd dat letterlijk niets eraan kan ontsnappen, zegt sterrenkundige Jacco Vink van de Universiteit van Amsterdam. “Het gaat er in dit geval niet om wat het neutrino op zijn pad aantreft; het pad zélf is het probleem.”

En dus is ook een neutrino reddeloos verloren als het eenmaal de grens van een zwart gat is gepasseerd. De ‘superkracht’ waarmee het deeltje door van alles en nog wat heen kan vliegen, is in deze extreme situatie van geen enkel nut.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 11/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Jean-Paul Keulen

Beeld: NASA

KIJK 6/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!

 


Meer KIJK antwoordt