Kan Nederland eilanden aanleggen in de Noordzee?

André Kesseler

25 November 2019 10:59

Noordzee

Kan ons landje nog land winnen in de Noordzee? We hebben de techniek die ervoor nodig is immers onder de knie.

Hendri van Kuijk schrijft naar KIJK: “Ik vraag me af of Nederland in de Noordzee land kan winnen. Tot de laatste ijstijd lag daar namelijk Doggerland. De landen die de techniek om land te winnen onder de knie hebben, zijn België en Nederland. Kijk maar naar de eilanden bij Dubai en de havenvergroting van Rotterdam.”

Lees ook: Kunnen verdrinkende eilanden worden opgehoogd?

Hopperzuigers

Zoals Hendri zelf al aangeeft, is het aanleggen op zich het probleem niet. Een stel forse hopperzuigers, een paar miljard euro en een zooi mensuren ertegenaan, en je stampt zo een eiland uit de zeebodem. De vraag is meer wat je dan met zo’n eiland gaat doen, en wat de gevolgen voor het zeeleven zijn.

Marc Timmermans van Stichting De Noordzee zegt daarover: “Om een eiland te creëren, is zand nodig. Heel veel zand. Voor het aanleggen van de Tweede Maasvlakte, een uitbreiding van de Rotterdamse haven in de Noordzee van 20 vierkante kilometer, is 365 miljoen kubieke meter zand gebruikt. Ter vergelijking: daarmee kan het voetbalstadion De Kuip wel 250 keer tot de rand toe worden gevuld.”

Nadelige effecten

Volgens Timmermans overleven zeedieren het niet als het zand waar ze in zitten door een baggerschip wordt opgezogen. En dat geldt ook voor de dieren op de plek waar het zand wordt gestort. Vogels, zeezoogdieren en vissen worden verstoord door de werkschepen en ook de productie van algen neemt af door vertroebeling van het water.

“Het bouwen van eilanden heeft dus flinke effecten op de natuur. Als er plannen voor een eiland worden gemaakt, moet daarom goed worden nagegaan of het echt van toegevoegde waarde is”, vindt Timmermans.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 4/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Beeld: NESSE200 /CC BY SA 3.0

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer KIJK antwoordt