Hoe wordt kerst in andere landen gevierd?

Naomi Vreeburg

25-12-2018 12:59:35

kerst

Zuid-Afrika

Voor Zuid-Afrikaanse kinderen is het lugubere verhaal over Danny vaste prik tijdens kerst. Deze jongen zou zijn oma zo boos hebben gemaakt door de koekjes op te eten die voor de Kerstman waren bestemd, dat hij door haar werd omgebracht. Zijn geest zou nog altijd door de huizen spoken met Kerstmis.

Catalonië

In het kerststalletje van Catalanen staan niet alleen Jozef, Maria, Jezus en herders, maar ook een kakker (caganer in het Catalaans): een klein beeldje van een poepende man. Waarom? Hier zijn verschillende theorieën over. Zo zou de kakker geluk brengen, zorgen voor vruchtbare grond of symbool staan voor gelijkheid.

Noorwegen

Met kerst wordt er niet schoongemaakt in Noorwegen. Althans, niet met bezems. Die kunnen namelijk volgens de legende worden gejat door heksen en andere kwade geesten. Voor de zekerheid verstoppen de Noren hun bezems dan ook op een veilige plek.

Tsjechië

Nog niet de liefde van je leven tegengekomen? Ongehuwde, Tsjechische vrouwen denken een manier te hebben gevonden om te voorspellen of ze hun droomvent volgend jaar wel tegen zullen komen. Ze zwiepen hun schoenen met kerst over hun schouder en als de neuzen van de schoeisels naar de deur wijzen, is de kans groot dat ze de volgende kerst niet eenzaam hoeven door te brengen.

Venezuela

Tijdens de kerstdagen worden in de hoofdstad van Venezuela, Caracas, de straten afgesloten voor het verkeer. Mensen gaan dan namelijk al rolschaatsend naar de kerk.

IJsland

In IJsland hebben ze een kerstmiskat. Leuk? Valt tegen. Volgens de traditie eet het beest je namelijk op als je geen nieuwe kleren aan hebt met kerst. En dit is zeker door vrouwen bedacht die nieuwe kleding wilden voor de feestdagen? Nee. Boeren verzonnen dit wrede sprookje om hun werknemers achter de broek te zitten, zodat ze voor kerst klaar waren met de wolproductie.

Griekenland

Geen kerstelfjes, maar boosaardige kobolds bezoeken Griekenland volgens de legende tijdens het kerstfeest. Normaal zouden deze wezens onder de grond leven, maar van 25 december tot en met 6 januari zaaien ze verderf op aarde.

Oekraïne

In Nederland en België kun je van alles in de boom verwachten: kerstballen, kransjes, engeltjes, noem maar op. Maar in Oekraïne hangen ze ook nog iets anders in hun den of spar: nepspinnen. Deze angstaanjagende decoratie zou volgens een oude legende geluk brengen.

VS

Verkleed als Kerstman kun je vlak voor kerst in de Verenigde Staten meedoen aan de zogenoemde ‘Running of the Santas’, waarbij je van bar naar bar moet rennen. Je moet alleen wel uitkijken dat je niet over je lange baard struikelt; zeker met een paar borreltjes in je mik.

Guatemala

Vlak voor kerst vegen mensen uit Guatemala het vuil uit hun huizen en maken hier een berg van waar ze een beeld van de duivel op plaatsen. Vervolgens steken ze de boel in de hens. Merry Christmas!

Bronnen: SevendaysReaders DigestFox NewsPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens