KIJK 10/2021 ligt nu in de schappen

Laurien Onderwater

16-09-2021 07:00:00

KIJK 10/2021

De tiende editie van je favoriete wetenschapsblad is nu in de winkel verkrijgbaar of op onze website te bestellen. Met op de cover: Gevangen in het web, valt het internet nog te fiksen?

Het wereldwijde web is allang niet meer de vrijplaats die het eens was. Grote bedrijven houden je er in de gaten, persoonsgegevens vliegen er voor een prikkie over de toonbank en cyberhufters kunnen er ongestoord je leven verzieken. Is het internet eigenlijk nog te repareren? En zo ja, hoe dan? Je leest het in KIJK 10/2021.

Verder in dit nummer:

  • Lange tijd bestond het idee dat Joden zich als makke schapen lieten afvoeren naar de concentratiekampen. Onterecht, zegt sporthistoricus Jurryt van de Vooren, want ze vochten letterlijk terug.
  • We willen graag zelfstandig zijn, maar we zijn ook erg goed in het meegaan met de massa. Hoe verklaren we deze paradox?
  • In 1901 visten duikers een vreemd bronzen apparaat op. Dit Mechanisme van Antikythera is het meest geavanceerde voorwerp uit de Griekse oudheid dat we kennen.
  • Vlak voor haar dood in 1951 leverde Henrietta Lacks een enorme bijdrage aan de medische wetenschap. Helaas wisten zij en haar familie daar niets vanaf.
  • Waar de ene sporter na een zware training een ijsbad neemt, duikt een ander liever de sauna in om de spieren te laten herstellen. Maar ga je door lage of hoge temperaturen wel beter presteren?

Ook is de jaarlijkse wedstrijd Beste Tech-idee van start gegaan! Je kunt hier stemmen op het idee dat volgens jou de eerste plek verdient.

KIJK 10/2021 ligt in de winkel tot en met 13 oktober. Je kunt het nummer ook online bestellen in onze webshop.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws