Wat als… we Europa droogleggen?

KIJK-redactie

09-04-2015 11:00:51

Heerlijk: een biertje drinken op een terrasje onder de zon of een geschikt wijntje bij het eten. Maar wat als alcohol wordt verboden in Europa en je dat drankje dus wel kunt vergeten?

Nerveus draait Jens de parkeerplaats op van het wegrestaurant waar hij heeft afgesproken met zijn vaste dealer. Over drie dagen geeft Jens zijn feest, en hij heeft iedereen beloofd dat er ‘genoeg lekkers’ zou zijn. En dus ging er een megabestelling de deur uit. Een bestelling zo groot dat hij ervoor de bak in kan draaien als het fout gaat. Jens rijdt naar zijn dealer, krijgt een blik van herkenning, geeft hem de afgesproken 1500 euro en niet veel later gaat de achterklep open. Alcohol verboden in EuropaDaar liggen ze: twintig flessen wodka, zo vanuit Afrika Europa binnengesmokkeld. Heel Europa is op zoek naar goede alcohol en Jens heeft hem gevonden. Laat dat feestje maar beginnen.

Drankliefhebbers hoeven niet bang te zijn; een Europa waar alcohol verboden is en waar je van louche figuren afhankelijk bent voor een goeie borrel, zit er voorlopig niet aan te komen. Maar alcohol zit de laatste tijd wel enigszins in een verdomhoekje. De leeftijd waarop je het mag drinken is in Nederland verhoogd, comazuipen staat regelmatig op de publieke agenda en drinken op het werk is eveneens not done. Het zou zomaar kunnen dat deze trend doorzet en de politici in Brussel besluiten dat het maar eens genoeg moet zijn met al het gezuip in Europa. Wat zou er dan gebeuren?

Dit is het begin van de ‘Wat als…’-aflevering te vinden in KIJK 5/2015. Dit nummer ligt in de winkel van 23 april tot en met 20 mei.

Meer informatie:

Tekst: Tim van Ham

Beeld: iStock/Getty Images, ANP, Bert van den Broek/IDETIFPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen