KIJK Live! 1 juni Eindhoven: Einstein en internet

kijkmagazine

08 May 2015 16:00

Publiek KIJK Live! #12 Eindhoven

Wat hebben Einstein en het steeds drukker wordende internet met elkaar te maken? Je hoort het op de KIJK Live! van 1 juni in Eindhoven!

Einstein kennen we natuurlijk vooral van zijn relativiteitstheorie. Maar in het jaar dat hij de eerste versie daarvan publiceerde, 1905, zette hij nog een belangrijke wetenschappelijke mijlpaal op zijn naam. Hij bewees in zijn ‘wonderjaar’ namelijk ook het bestaan van moleculen, die daarvoor door velen nog werden gezien als puur denkbeeldig.

Een onderwerp dat daar ogenschijnlijk niets mee te maken heeft, is digitaal dataverkeer op het steeds drukker wordende internet. Toch heeft Einsteins ‘moleculenbewijs’ er alles mee te maken, zal wiskundige Johan van Leeuwaarden betogen op de volgende KIJK Live!-editie. Einstein nam namelijk zijn toevlucht tot statistische methodes en het schalen van ruimte en tijd, en met die gereedschappen is ook in de hightech-wereld van vandaag nog een boel te bereiken.

(Voor wie dit onderwerp enigszins bekend in de oren klinkt: dat kan kloppen! Van Leeuwaarden zou namelijk op de vorige KIJK Live! in Eindhoven al komen spreken over dit onderwerp, maar moest uiteindelijk op het laatste moment afzeggen vanwege familieomstandigheden. Hij gaf toen echter gelijk aan dat hij zijn verhaal op een later moment graag alsnog zou brengen – en deze KIJK Live! is daar de uitgelezen mogelijkheid voor.)

Schrijf je in!

De KIJK Live! van maandag 1 juni maakt deel uit van de Dutch Technology Week. De locatie is Grand Café The Colour Kitchen, op de High Tech Campus van Eindhoven. Inloop vanaf 19.30 uur; het echte programma duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur, met aansluitend een borrel. Op de avond zullen naast Johan van Leeuwaarden nog drie andere interessante sprekers hun opwachting maken; houd deze site in de gaten voor meer informatie!

Je kunt je inschrijven voor deze KIJK Live! door een mail te sturen naar [email protected] met als titel ‘KIJK Live! 1 juni’, of via de site Meetup. Toegang is gratis, maar vol is vol, dus wees er snel bij!

Zin in een lekkere verse maaltijd voor het evenement? The Colour Kitchen heeft twee huisgemaakte dagsoepen à 4,50 euro. Ook is er een dagschotel: kip kerrie met rijst, kroepoek en een frisse salade, voor 7,50 euro. Reserveren voor het eten kan via [email protected] onder vermelding van ‘KIJK Live!’.

Hopelijk tot 1 juni!

Beeld: Erik de Klein


Meer Nieuws