KIJK Live! 15 april: de oerknal en linkshandigen

kijkmagazine

04 April 2014 16:00

KIJK Live! 2

Op dinsdag 15 april wordt de achtste editie van KIJK Live! gehouden. Hier hoor je onder andere meer over het recente oerknalnieuws en linkshandigheid.

Onlangs groot in het nieuws: in de eerste straling die ons heelal uitzond zijn sporen gevonden van gravitatiegolven. En die vertellen ons meer over een onvoorstelbaar kort moment, vlak na de oerknal, met even onvoorstelbaar grote gevolgen: de inflatieperiode. Hoogleraar natuurkunde Stefan Vandoren (Universiteit Utrecht), die eerder samen met Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft het boek Tijd in machten van tien schreef, zal op KIJK Live! komen vertellen hoe dit precies zit.

Ook te gast is neuroloog Roel Willems van het Donders Institute for Brain Cognition and Behaviour (zie het interview in KIJK 5/2014), die het zal hebben over linkshandigheid. Het geval wil namelijk dat linkshandigen vaak niet mogen meedoen aan hersenonderzoek, of achteraf uit de resultaten worden geschrapt. Het linkshandigenbrein werkt namelijk nét even anders dan het rechtshandigenbrein, dus als je dat laatste als de norm beschouwt, zorgen linkshandigen voor een irritante ruis in je gegevens. Willems vindt echter dat de verschillen tussen links- en rechtshandigen juist razend interessant zijn – en dat we die dus niet zomaar moeten negeren bij neurologisch onderzoek.

Daarnaast zullen er nog een aantal sprekers zijn op KIJK Live! 8. Hierover lees je later meer op deze site.

KIJK Live! 8 wordt op dinsdag 15 april gehouden in de Berlage meet & workspace, Oudebrugsteeg 9, Amsterdam. De deuren gaan open om 19.30, het officiële programma duurt van 20.00 tot 22.00. Daarna is er nog gelegenheid tot borrelen met de overige bezoekers, de sprekers en de KIJK-redactie. Toegang is gratis; wel vragen we een bijdrage van 5 euro als je tijdens de pauze en na afloop gebruik wilt maken van de bar.

Erbij zijn? Geef je op via de site Meet-up!

Beeld: Erik de Klein


Meer Nieuws