KIJK Live! 16 oktober: een nieuwe cassave

kijkmagazine

2014-10-02 13:00:08

Gele cassave - header

Op de KIJK Live! die op Wereldvoedseldag wordt gehouden, vertelt onderzoeker Elise Talsma hoe gele cassave kan helpen om gebrek aan vitamine A tegen te gaan.

Vitamine A is belangrijk, met name voor zwangere vrouwen en kleine kinderen, maar hele volksstammen krijgen er te weinig van binnen. Om daar iets aan te doen, is een nieuwe soort cassave gekweekt: de gele cassave, die extra veel vitamine A bevat. Elise Talsma deed onder ander in Kenia onderzoek naar deze eetbare wortel en vertelt erover op de KIJK Live!-editie van donderdag 16 oktober in Wageningen.

Elise Talsma

Elise Talsma met ‘haar’ gele cassave. (Foto: Menno van Zuijen)

Allereerst bekeek Talsma de vraag of het eten van gele cassave daadwerkelijk ertoe leidde dat schoolkinderen meer vitamine A binnenkregen. Dat bleek inderdaad het geval, maar daarmee ben je er nog niet. Want willen mensen die gewone, witte cassave zijn gewend wel een nieuwe variant met een andere kleur eten? En hoe verwerk je zo’n wortel op een goede manier in bijvoorbeeld schoollunches? Ook dat onderzocht Talsma. Op de komende KIJK Live! – die niet toevallig op Wereldvoedseldag wordt gehouden – vertelt ze haar bevindingen.

Naast deze presentatie zullen er nog vier andere onderwerpen worden besproken over totaal andere onderwerpen. Onder meer gaan we het hebben over hoe een nieuw deeltje ons heelal kan redden van een higgs-catastrofe. Houd deze site in de gaten voor meer informatie over de overige presentaties!

KIJK Live! wordt gehouden op donderdagavond 16 oktober in ontmoetingscentrum Impulse, Stippeneng 2, Wageningen. De deuren gaan open om 19.30 uur, de presentaties duren van 20.00 tot 22.00 uur. Daarna is er gelegenheid tot borrelen met de andere bezoekers, de sprekers en de KIJK-redactie. Toegang is gratis; wel vragen we om een bijdrage als je van de bar gebruik wilt maken.

Geef je op via de site Meetup of door een mail te sturen naar info@kijkmagazine.nl met als titel ‘Inschrijving KIJK Live! 16 oktober’ en in het bericht de namen en mailadressen van de mensen die je als bezoeker opgeeft. Wees er snel bij, want vol is vol!

Onderstaand filmpje geeft een beeld van wat KIJK Live! precies inhoudt. Hopelijk tot de zestiende!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Beeld: Elise Talsma (header)Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Vliegende limo's - Zaadverzinsels - Geluid voor elektrische auto's