KIJK Live! 22 oktober Delft: gewelddadige apen

kijkmagazine

11 October 2015 11:00

Op donderdagavond 22 oktober strijkt KIJK Live! neer in het Science Centre Delft. Met als een van de onderwerpen: agressie onder apen en mensen.

Dat dieren onderling weleens flink knokken, zal niemand verrassen die weleens twee katten in zijn achtertuin heeft gehad. Maar dodelijk geweld is zeldzaam, zegt hoogleraar dierenecologie Liesbeth Sterck (Universiteit Utrecht). “Zelfbehoud voorkomt dat er zó heftig wordt gevochten. Alleen als de verwachte opbrengst heel hoog is, of als de krachtsverhoudingen heel ongelijk zijn, zullen dieren vechten tot de dood er op volgt.”

Hebben we dus ons agressieve gedrag weliswaar als biologische erfenis meegekregen, maar is oorlog iets specifiek menselijks? Of zit het toch ingewikkelder? Aan de hand van voorbeelden uit apenonderzoek zal Sterck deze vragen behandelen op de volgende KIJK Live!

Verder zal op deze KIJK Live! sterrenkundige Frans Snik alles vertellen over het van origine Nederlandse fijnstof-meet-project iSPEX, dat nu in de rest van Europa wordt uitgerold. Lees er hier meer over. Over de overige onderwerpen binnenkort meer op deze site!

Gratis toegang

Deze editie van KIJK Live! vindt plaats in het Science Centre Delft. Het adres is Mijnbouwstraat 120; hoe je daar moet komen, vind je hier. Het officiële programma duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur, met inloop vanaf 19.30 uur en na afloop een borrel. Toegang is gratis; bovendien blijft het Science Centre speciaal voor ons open na 17.00 uur, zodat je daar – ook gratis – een kijkje kunt nemen voordat ons programma begint.

Schrijf je in!

Erbij zijn? Je kunt je opgeven via de site Meetup of door een mail te sturen naar [email protected] met als titel ‘KIJK Live! Delft’ en in het bericht de namen van de bezoekers. Vol is vol, dus schrijf je snel in!

Meer over moorddadig gedrag onder apen en wat dat over ons mensen zegt, lees je in KIJK 11/2015. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 oktober.


Meer KIJK tipt