KIJK Live! Waarom is Saoedi-Arabië zo stabiel?

kijkmagazine

22-03-2014 16:00:10

Paul Aarts

Op de zesde editie van KIJK Live! sprak Midden-Oostendeskundige Paul Aarts over de toestand in Saoedi-Arabië. Bekijk nu het filmpje!

Wegens technische problemen liep het wat vertraging op, maar hier is dan toch eindelijk het laatste filmpje van KIJK Live! 6: de razend interessante presentatie van Midden-Oostendeskundige Paul Aarts (Universiteit van Amsterdam) over Saoedi-Arabië, in aanvulling op ons artikel in KIJK 3/2014. Met dank aan Daan van Bergen (Videologic) voor het opnemen!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

“Saoedi-Arabië is een ontzettend belangrijk land. Het heeft een kwart van de wereldoliereserves, en door hun olieproductie te verlagen of verhogen, kan het de oliemarkt en de olieprijs reguleren”, legt Aarts uit aan het begin van zijn praatje. “Stabiliteit in Saoedi-Arabië is daardoor prioriteit nummer één voor de hele wereld.”

Vervolgens is de vraag: waarom heeft dit land nog niet te maken gekregen met een Arabische lente-opstand, terwijl het toch met dezelfde problemen kampt? “Heel veel corruptie, weinig politieke vrijheden, enorme jeugdwerkloosheid, armoede, woningnood…”, somt Aarts op. Hoe kan het dan dat het land zo stabiel is gebleven? Dat legt de Midden-Oostendeskundige uit in de video.

Meer weten? Paul Aarts schreef samen met Carolien Roelants, redacteur Midden-Oosten bij NRC Handelsblad, onlangs het boek Saoedi-Arabië. De revolutie die nog moet komen.

Ook een keer bij KIJK Live! zijn? Geef je op voor de volgende editie, op dinsdag 15 april!

Foto: Erik de KleinPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar