Filmpje: mooi blauw is niet lelijk

Naomi Vreeburg

2018-05-26 12:59:04

kilauea

Blauwe vlammen duiken op nabij de Kilauea-vulkaan. Waardoor worden ze veroorzaakt?

Kilauea op het Amerikaanse eiland Hawaï zorgt voor heel wat trammelant. Maar ondanks het gevaar dat de actieve vulkaan met zich meebrengt – zeker als je er nu per se een selfie mee wilt maken – blijft het ook een prachtig natuurfenomeen. En onlangs trok niet alleen de oranje lava de aandacht nabij Kilauea, maar waren er ook blauwe vlammen te bewonderen.

Gas gevangen

Je kunt het blauwe vuur zien in het onderstaande filmpje, gemaakt door de U.S. Geological Survey. De vlammen zijn alleen goed zichtbaar in de nacht en duiken op tussen barsten in de weg. Maar waar worden ze door veroorzaakt?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Methaangas is het antwoord op deze vraag, volgens verschillende experts. Dit wordt geproduceerd wanneer de planten – die door de lava zijn verbrand – afbreken. Het gas wordt gevangen in de barsten van de weg, waar het zich opbouwt. Wanneer het vervolgens in aanraking komt met hitte en zuurstof ontvlamt het. En dat resulteert in dit bijzondere tafereel.

Indonesië

Het natuurfenomeen is voorkomender in Indonesië, waar het wordt veroorzaakt door de actieve vulkaan Kawah Ijen. Hier worden de blauwe vlammen niet veroorzaakt door methaan, maar zwavel. Net als bij de Dallol-vulkaan in Ethiopië.

Wij kijken nog even onze ogen uit naar het filmpje, al zal het spektakel de Hawaïanen die hun huis zijn verloren door het natuurgeweld niet kunnen boeien.

Bronnen: National Geographic, TIME

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys