Klassieke muziek helpt orgaantransplantatie

KIJK-redactie

2012-03-26 09:00:34

Bij een orgaantransplantatie is grootste gevaar dat het orgaan wordt afstoten. Muziek, vooral opera, lijkt dat gevaar te kunnen verkleinen.

Wie kent ze niet: de beroemde componisten Mozart, Beethoven, Verdi en Tsjaikovski? Moet je deze vraag met ‘nee’ beantwoorden, dan wordt het toch echt tijd om je klassiek muzieksmaak te ontwikkelen. Japanse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat een donororgaan langer levensvatbaar blijft als de ontvanger na de operatie naar opera luistert.

Tenminste, dat lijkt zo te zijn bij muizen. Bij muizen die naar opera konden luisteren na een harttransplantatie faalden de donororganen pas na een veel langere tijd dan bij de muizen die het zonder muziek moesten stellen.

Volgens de wetenschappers is dit te herleiden tot de milt, waar een belangrijk deel van ons immuunsysteem zich bevindt. Metingen van afweerstoffen gaven aan dat deze in grotere aantallen aanwezig waren bij de muziekluisterende muizen en hun immuunsysteem dus versterkt was.

Bij het onderzoek kregen de muizen ook monotone en New Age-muziek te horen, wat toch bekend staat als relaxte muziek. Maar vreemd genoeg hadden die klanken niet hetzelfde effect als opera. Is dit de comeback van klassieke muziek?

Bron: Journal of Cardiothoracic Surgery, BioMed Central via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde