Deze ‘kleurenfoto’ is zwart-wit

Karlijn Klei

01 August 2019 10:59

kleurloos

Het lijkt een kleurig beeld, maar schijn bedriegt. Afgezien van het raster, is dit kiekje namelijk kleurloos.

Een leuke optische illusie doet de ronde over het internet. Door de felgekleurde rasters bovenop de foto’s lijken de kiekjes in kleur te zijn. Toch is het tegendeel waar; de foto’s zijn zwart-wit (lees: grijstinten). Wat is hier aan de hand?

Lees ook:

‘Magisch laagje’

De man achter de optische illusie is digital media artist en softwareontwikkelaar Øyvind Kolås. Door het oververzadigde raster dat als een soort magisch laagje op de kleurloze afbeelding ligt, wordt ons brein gefopt de inhoud van de grijze ‘vakjes’ als gekleurd waar te nemen.

Kolås noemt zijn optische breinkraker de ‘kleurassimilatie rasterillusie’ (Engels: color assimilation grid illusion). Een mond vol, maar het legt wel uit wat er aan de hand is. Eigenlijk is het vrij simpel; door overlap in je visuele systeem voegen onze hersenen de rasters als het ware samen (lees: assimileren) met de zwart-witte achtergrond. Zo kunnen we snel een algemene indruk krijgen van wat ze voor ons hebben.

Dat verklaart ook waarom het effect bij de eerste blik en van verder weg het sterkst is, en afneemt naarmate we beter naar de afbeeldingen kijken. Na even goed staren, heeft je brein het trucje wel uitgevogeld.

Stippen en strepen

Met een beetje kleur komt onze grijze massa dus een heel eind. Naast rasters speelde de maker ook met stippen en strepen (zie de foto’s hieronder). En hij hield het niet bij stilstaande beelden. Ook een halve minuut durend zwart-witfilmpje voorzag hij van het kleurraster (onderaan).

Met stippen:

Met strepen:

De ‘kleurillusie’ met stippen (boven) en strepen (onder). © Øyvind Kolås/Patreon

Hoewel de stippen en strepen hetzelfde effect op je brein hebben als de rasters, werkt het origineel het best, vindt Kolås. Overigens blijkt uit de reacties van mensen op Twitter dat de ervaring niet voor iedereen hetzelfde is. Voor sommigen werken de strepen beter, en bij anderen werken niet alle kleuren even goed.

Bronnen: Øyvind Kolås/Patreon, Science Alert

Beeld: Øyvind Kolås/Patreon; Øyvind Kolås/Twitter

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Filmpjes