Klimaatverandering heeft weinig invloed op conflicten

KIJK-redactie

24-10-2012 09:00:29

Gewapend conflict

Een nieuwe studie van de Universiteit van Colorado Boulder toont aan dat het risico op menselijke conflicten in Oost-Afrika een klein beetje stijgt tijdens warmere periodes. In tijden met veel neerslag daalt de kans op confrontaties juist.

In KIJK 12/2012 valt al te lezen hoe het klimaat de hele menselijke geschiedenis heeft beïnvloed. Dit nieuwe onderzoek beperkt zich echter tot Oost-Afrika in de periode tussen 1990 en 2009. Uit de studie blijkt dat het weer maar heel weinig invloed heeft op het ontstaan van menselijke conflicten. De betrokken wetenschappers concluderen dan ook dat sociaaleconomische, politieke en geologische factoren een veel grotere rol spelen dan het klimaat.

16.000 confrontaties

Het onderzoek werd uitgevoerd om het eeuwige debat, of klimaatverandering invloed heeft op het aantal conflicten in Afrika, voor eens en altijd te beslechten. Er werden 16.000 gewelddadige confrontaties in Burundi, Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Kenia, Rwanda, Somalië, Tanzania en Oeganda onderzocht. Bij elk gevecht werd gekeken in welke omstandigheden het plaatsvond.

Volgens de studie vermindert het risico op een conflict bij gematigde stijging van de temperatuur, maar zeer hoge temperaturen verhogen die kans wel. In extreem vochtige periodes is het risico op gewapende geschillen juist een beetje kleiner.

Het onderzoek wordt in de toekomst nog uitgebreid. De onderzoekers zijn nu bezig om alle conflictsituaties te analyseren die zich sinds 1980 ten zuiden van de Sahara afspeelden. Daarvoor moeten nog wel even 63.000 gewapende confrontaties worden doorgespit.

Bron: PNAS, ScienceDaily

Beeld: Gabriel CurriePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws