Knip je eigen sneeuwvlokken met Nobelprijswinnaars!

kijkmagazine

22 December 2014 11:00

Nobelprijssneeuwvlokken - header

Nog behoefte aan wat kerstversiering met een wetenschappelijk thema? Leef je uit op deze papieren sneeuwvlokken met de beeltenissen van Nobelprijswinnaars!

Vorig jaar schreven we al over zelf te knippen Star Wars-sneeuwvlokken. Dit jaar, met dank aan het deeltjesfysicablad Symmetry Magazine: hoe maak je een Albert Einstein-, Erwin Schrödinger- of Marie Curie-sneeuwvlok?

De Einstein-sneeuwvlok toont in zesvoud het iconische portret van de natuurkundige die niet alleen de relativiteitstheorie bedacht, maar ook onder meer een belangrijke stap zette richting de quantummechanica en het bestaan van moleculen aantoonde:

Sneeuwvlok Albert Einstein

Erwin Schrödinger, die cruciale bijdragen leverde aan de quantummechanica, is op zijn sneeuwvlok in viervoud afgebeeld. Hij wordt geflankeerd door de kat uit zijn beroemde gedachte-experiment, die in een afgesloten doos zit en tegelijk dood en levend zou zijn, totdat je de doos opent om te kijken hoe het met het arme beest is gesteld:

Sneeuwvlok Erwin Schrödinger

Tweevoudig Nobelprijswinnaar Marie Curie, tot slot, is vooral bekend van haar werk aan radioactiviteit – een verschijnsel dat haar uiteindelijk het leven kostte. Haar gestileerde portret wordt daarom afgewisseld met een erlenmeyer met een radioactiviteitssymbool erop.

Sneeuwvlok Marie Curie

Zelf maken? Download de PDF’s met instructies voor Einstein, Schrödinger en Curie!

Bron: Symmetry Magazine

Beeld: Sandbox Studio, Chicago


Meer Nieuws