Komt dat schot!

André Kesseler

29 April 2010 16:00

Misschien heb je het filmpje al eens gezien. Zou best kunnen. Is niet erg. Wij zagen het vanmorgen voor het eerst en besloten het op de KIJK-site te zetten. Gewoon, omdat het kan.

Waar kijken we eigenlijk naar?

Nou, da’s leuk dat je het vraagt.

We kijken naar de loop (bij ingewijden beter bekend als de schietbuis omdat-ie in tegenstelling tot een loop van binnen glad is) van een Amerikaanse Abrams M1 main battle tank. Die schietbuis wordt overigens gemaakt door het Duitse Rheinmetall AG, het bedrijf dat ook ‘onze eigen’ Leopard II-tanks heeft gebouwd. Vier seconden geduld en dan steekt de granaat zijn kop naar buiten. Dat gaat redelijk vlot (1600 meter per seconde) en dus wordt het filmpje vertraagd afgespeeld. En dat levert indrukwekkende beelden op.

Met de Abrams kunnen verschillende projectielen worden verschoten, waaronder de  M829A2 (ooit ontwikkeld om Russische tanks uit te schakelen) en de 830A1 HEAT (een fragmentatiegranaat waarmee vijandelijke trucks en laagvliegende helikopters onder vuur kunnen worden genomen). Het arsenaal wordt binnenkort aangevuld met de XM1111, een geleide kinetische-energie-granaat die dankzij raketaandrijving  op 12 kilometer afstand de zwaarst bepantserde vijandelijke tanks kan uitschakelen. En dat is een flink eind verder dan het normale bereik van een kilometer of drie.

De Abrams zelf blijft (voorzien van de nodige modificaties) nog vrijwel zeker tot 2050 in Amerikaanse dienst. En dat is niet misselijk voor een apparaat dat al in 1980 voor het eerst in gebruik werd genomen.


Meer Filmpjes